Ska du använda handsprit för att skydda dig mot pandemi?

Det finns olika typer av virus. Coronavirusets struktur är helt unikt. Virusets struktur gör att vi kan hitta botemedel mot det på ett lättare sätt än med andra virus. Är det rätt läge att använda handsprit för att neutralisera viruset eller kan det finnas effektivare desinfektionsmetoder?

Pandemi

När en pandemi sveper fram över världen är det viktigt att förstå vad det rör sig om för virus eller bakterie. Om du håller en god hygien har du alltid ett bättre utgångsläge. Om du vidtar rätt åtgärder kan du eventuellt undvika att bli sjuk.

Handsprit eller tvål – vad ska man välja?

Att handsprit dödar allt är fortfarande en populär uppfattning, men medlet är verkningslöst vid en pandemi. Svaret är enklare än du tror. Höljet som omger viruset är oftast ingen match för tvål. Tvål är fettlösande därför kan det i många fall räcka med att använda tvål och vatten.

Många säger just att regelbunden handtvätt fungerar mycket bättre som virusskydd än att gnida in händerna med handsprit som desinfektion. Man ska dock inte glömma att handsprit kan neutralisera coronavirus, men det betyder inte att det är borta. Det är inte en hundraprocentig metod.

Handsprit och handtvätt har ungefär samma verkan mot coronaviruset. Det finns andra desinfektionsprodukter att använda sig av.

Alkoholfri handdesinfektion fungerar bra

Det är inte ovanligt att man inte får den effekt som man tänkt av handsprit. Handsprit måste gnuggas in för att vara verksamt. Om inte så förlorar handspriten sin bakteriedödande effekt.

Då kan det vara mycket bättre med en antibakteriell tvål som du kommer att använda på rätt sätt. Tänk på att välja rätt typ av desinfektion för rätt sorts virusskydd

Det är inte säkert att desinfektion med handsprit fungerar om du är förkyld. Det är inte så enkelt att varje form av ytdesinfektion för händerna fungerar på likvärdigt sätt. Vid pandemier är det viktigare än någonsin att ha ett fullgott virusskydd.

Se desinfektion som din räddare i nöden

Många inleder rutiner för desinfektion alldeles försent. De som brukar tvätta händerna regelbundet har redan vanan inne. Då har du ett grundläggande virusskydd helt enkelt för att du tar död på virus och bakterier som finns på dina händer.

svininfluensa

När du tvättar händerna så håller du bakterier och virus borta. En vanlig uppfattning är att man bara behöver tvätta händerna om man tagit i något. Det är ändå lätt hänt att föra med sig bakterier ut från badrummet.

Du kan inte bara tvätta händerna om du vill ha det bästa virusskydd

I början hette det att corona inte var värre än en vanlig influensa. De som blickade söderut och såg vad som hände i Italien insåg dock att det var fråga om något mycket allvarligare.

Handdesinfektion är viktigt men när det är fråga om en smitta som är så pass smittsam som coronaviruset kan det krävas mycket mer än antibakteriell tvål för händerna. Om du har en antibakteriell spray hemma så kan du använda den på alla ytor där du tycker att det behövs. Det betyder att du får ett flyttbart virusskydd.

Se till att du bara använder dig av säkra och beprövade produkter

Du kanske tror att det är bäst att köpa handsprit. basala hygienrutiner Det är inte säkert att det är sant. Det är inte alltid säkert att använda handsprit mot virus. Du kanske litar för mycket på det virusskydd som du inte har.

Det handlar inte bara om att bli fri från virus. Du vill ju inte använda ett handdesinfektionsmedel med alkohol som är så starkt att det skadar din hud. Prova med produkter som du faktiskt tål att använda. Det gäller särskilt om du ska gnugga in det flera gånger dagligen.

Välj istället en mild men effektiv vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion som fungerar minst lika bra som antiseptisk tvål. Smittstopp och Forte handdesinfektion kan du köpa på nätet. Använd det på händerna.

Frukt, grönsaker och matvaror kan sprayas med kolloidalt silver och ätas när det torkat. Spraya på produkten och undvik att ha dem i karantän.

Du kan alltid använda bakteriedödande spray som desinfektion. Du kan ta med sprayen överallt.
Tvål gnider vi in på ett helt annat sätt. Du kan välja sprayer också.

När ska du vara extra noggrann?

Vänta inte tills du har influensa. De som redan tvättar händerna noga oroar sig inte över bristen på handsprit.

Dessutom kan du se till att ha ett extra alkoholfritt handdesinfektionsmedel hemma som är mycket bättre än handsprit mot virus. Om du bara vet hur sortimentet ser ut så kan du vara väl skyddad vid en pandemi.

Var skonsam mot dina händer

Händerna tål inte ett konstant användande av alkospray. Om du använder desinfektionssprit som torkar ut huden kan det leda till sår. Det är inte en särskilt angenäm upplevelse.

Om du har sår så kan virus ta sig in den vägen. Som du förstår så är inte handsprit det bästa valet vid en pandemi. Då kan Smittstopp, Forte och Pandemstop vara bättre alternativ. Det torkar inte ut huden.