Känner du skillnad på Pommac och tuttifrutti?

Blindtester av läsk är kul. Det passar extra bra om du vill fira något. Med läskmaskinen kan du göra egen Pommac. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

kolsyrat

Kanske vet du inte hur det egentligen ska smaka? Men spelar det någon roll? Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Pommac är en smak med svenska anor

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Smaken är enkel att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Det funkar lika bra med essenser. Om du vill köpa champis hos allt-fraktfritt.se så ska du leta efter Fruktis.Smaken tillverkas av Aromhuset.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Du väljer. När du använder dig av koncentrat så kan du vara innovativ och blanda som du vill. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Du kan också styra mängden kolsyra.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har varit i branschen i tre decennier. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De började att konkurrera med Aromhuset. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat skalar ned på sockret när de utvecklar produkter. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Du behöver inte många droppar koncentrat.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Om du börjar att göra eget smaksatt vatten hemma inser du snart hur gott det är. Du får en mycket intensiv smak. Därmed så kan man också säga att det faktiskt är nyttigare att göra egen läsk. Inte ens julmusten kommer i närheten.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. Sockret reduceras först med 80 %. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

Det ger samma effekt som gör att frukt är nyttigt medan juice är en onyttig sockerbomblösning med smak. Frukten innehåller ju kostfibrer.

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Det betyder att du kan göra egen Pommac. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Vi kan läsk i Sverige. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Än har vi inte gett upp. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Båda är en fruktchampagne, en läsk av superkvalitet. Båda namnen anspelar på Champagne, Pommac är ett vindistrikt i Champagne. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

Fruktsoda utan lime och citron är ingen fruktsoda Finns i hela världen men frågan är om inte Pripps på sin tid hade den bästa. Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är en annan svensk klassiker. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Många använder Grape Tonic som drinkmix. Apotekarnes är varumärket som levt kvar från tiden då läsk såldes på apotek, märket har sedan levt kvar hos bryggerierna. Pripps har hållit fanan högt.

Så testar du läsk

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. Be dem att blunda. Servera sedan det som ska testas. Nämn namnet på dessa.

Det blir roligast om smakerna är lika. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. Sedan får testpersonerna svara.

När alla svarat kan du visa facit. Pommac kommer att vara lättast att peka ut. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. alkoholfritt bubbel Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det blir en helkväll.