Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Att dricka läsk i blindo är kul. Du kan bjuda in till fest och prova det då. Ta fram läskmaskinen och använd en smakessens som ger dig Pommac läsk. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

tillverka

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Det kanske inte har någon betydelse? Om det går att dricka så är det väl lugnt?

Pommac är som en smak av Sverige

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Man känner lätt igen den. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Det funkar lika bra med essenser. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Det här är helt upp till dig. Blanda som du vill med koncentrat. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Välj också hur mycket kolsyra du vill ha.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har levererat i 30 år. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De valde att konkurrera med Aromhuset. När de etablerat sin försäljning skar de ned på produkterna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Du behöver inte många droppar koncentrat.

Fullpackad med smak

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. Sockerhalten reduceras med 80 %. Sedan tillsätts kostfiber.

Förhållandet mellan frukt och juice fungerar på ungefär på samma sätt. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Vi kan läsk i Sverige. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Än har vi inte gett upp. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac konkurrerar. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Det betyder Champagne. Champis heter Fruktis som koncentrat.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Den finns överallt men Pripps var nog bäst. Merri spelar inte ens i samma liga.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Coca cola har gjort cola världskänt. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så kan du testa läsk hemma

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. Sätt på dem blindkavle. Bjud sedan på drickat. Säg varumärket.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. Sen får de tala om vad de tyckte.

När testet är klart så visar du personen vad det var. Du kan räkna med att det kommer att bli rätt på Pommac men att Champis och tuttifruttismaken lätt kan förväxlas. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. kolsyremaskin smaker Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det kommer att bli både kul och gott.